ha5oj - január 25 2012 15:17:53
Ittál már orchideát? Jó, tudom: még ilyen hülyeséget kérdezni! Méghogy orchideát inni! Ki hallott még ilyet? Pedig mi már ittunk !
Egy jellegzetes török téli ital a salep (ejtsd: szálep). Megjelenésre egy sűrűn folyó tejszerű folyadék, nagyon kellemes valiliás-fahéjas illattal. Az íze olyan, mint egy nagyon híg vaniliás tejbegríz. A teteje frissen őrölt fahéjjal van megszórva. Ilyenkor télen minden kávézóban, cukrászdában hozzá lehet jutni (érdekes, hogy a tavalyi télen nem fedeztük fel). Na jó, de mi ez, és hogyan készül?
Kezdjük azzal, hogy hogyan készül. Rövid kutakodás a neten, és meg is lett a tuti recept, íme:
3 teáskanál salep őrlemény1 teáskanál keményítő1 evőkanál cukor1 liter tej
Az összetevőket hidegen elkeverjük, majd mint a pudingot addíg főzzük lassú tűzön, amíg sűrűn folyós nem lesz. Csészébe töltjük, és a tetejét megszórjuk fahéjjal. Nem is bonyolult, ugye? No de mi köze mindennek az orchideához, hiszen a receptben egy árva, kókadt virág sincs!
A megfejtés a SALEP, ami egy orchidea fajta, magyarul kosbor. Így már ismerősebb? Réteken, erdőkben gyakori nálunk is. Viszont mielőtt most vennéd a kabátodat, hogy begyűjts egy adagra valót, gondold meg, érdemes-e. A növény egész Európában védett !!! Itt Törökországban is fogy a populáció, de egyelőre még csak az exportját tiltják.
Nos, ennek a kis aranyos virágnak a gyökérgumói, szárítva és porrá őrölve kerülnek forgalomba salep néven. Ha Törökországban jársz, feltétlen kóstold meg, hiszen ez a szultánoknak is kedvenc itala volt (a rossz nyelvek szerint kellett is a sok feleséghez egy kis afrodiziákum, hogy ne panaszkodjanak) !
|