ha5oj - december 16 2011 15:56:14
Ha Karácsony, akkor hal. Mégpedig jó magyar szokás szerint halászlé, rántott ponty .........helyett......
Itt Törökországban egy csöppenetnyit más a hal választék, mint Magyar honban. Tengeri halak töménytelen mennyiségben, de pontyból még "retúrpotyka" sincs!
A képen az utcánkban levő halas (akarom mondani a balıkçılık) átlagos napi kínálata, nomeg a két, mindig vidám boltos fiú, akik megsértődnek, ha nem tisztíthatják meg a portékájukat.
No sebaj, azért egy jó szakács (még ha hobbi szakács is) megoldja a problémát, ekkora választékból lehet készíteni valami török halas finomságot, ha nem is magyaros menüt. Mondjuk halászlé helyett legyen török halleves, vagyis balık çorba.
Hozzávalók:
300 g tengeri pisztráng (vagy valami szálkamentes tengeri halfilé)
1 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb krumpli
1 kis fej hagyma
1 mokkáskanál sáfrány
1/2 citrom leve
30 g apró cső száraztészta
2 dl tejszín
só, bors, halcsont, kevés olaj
A hal csontjából, fejéből farkából kb 1,5 liter vízből, kevés sóval, borssal és sáfránnyal alaplevet főzünk (kb fél óra). Közben a hagymát, répát, krumplit apróra felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük az alaplével (szűrőn keresztül, nehogy szálka kerüljön a levesbe), beleszórjuk a tésztát. Amikor a répa megpuhult, beleborítjuk a falatnyi méretűre darabolt hal filét. 10 perc forralás után a tűzről levéve belekeverjük a tejszínt, és fél citrom levét.
Egészen más íz, mint a magyar halászlé, de nagyon finom!
Rántott halat lehet készíteni a tengeri halakból is, de ha már törökösítjük a menüt, akkor pirított makréla meleg salca-val lesz a második fogás!
Hozzávalók:
4 db makréla
500g paradicsom
250g sárga paprika
2 nagy fej hagyma
1 kis cukkini
1 citrom
1/2 dl olivaolaj a salca-hoz
só, bors, kukorica liszt, kevés olaj a sütéshez
díszítéshez rukkola, petrezselyem, citrom
A halat (fagyasztott makréla otthon is kapható) két ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk, és 1-2 órára félre tesszük. A zöldségeket felkockázzuk, megsózzuk, és oliva olajon megpirítjuk. Amikor megpuhultak, a tűzről levéve egy fél citromot rácsavarunk, és összekeverjük, majd tálalásig melegen tartjuk. A hal darabokat vékonyan megszórjuk kukorica liszttel, és olajon mindkét oldalukat megpirítjuk (akkor jó, amikor a sütéstől a két oldal fehéredő színe középen "összeér"). A tányéron, vagy tálon díszítve kínáljuk.
Remélem ezekkel a receptekkel sikerül megtörni a megszokott karácsonyi menüt. További recepteket találsz a FŐZŐCSKE menüpont alatt.
A receptek 4 adagra vonatkoznak.
Afiyet olsun - jó étvágyat!
|