ha5oj - december 23 2012 00:32:51
Padlizsános haltekercs
Ha már unod a karácsonyi menüben a rántott pontyot, íme egy ötlet. Még nem késő beszerezni az alapanyagokat, villámgyorsan kész van, és a tengerparti mediterrán ízeket idézi ezeken a fagyos napokon.
Hozzávalók (4 személyre):
4 db hosszúkás (kemer) padlizsán
80 dkg tengeri halfilé (esetleg afrikai harcsa)
50 dkg krumpli
4 db nagyobb paradicsom
1 fej hagyma
5 szál friss bazsalikom
olaj, só, bors
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Miután levet eresztett, minden más híreszteléssel ellentétesen, nem nyomkodjuk ki, nem itatjuk le. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a padlizsán szeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk. Sütés közben erősen spriccelni fog a rajtamaradt létől, de így lesz finom! Eleinte sok olajat magába szív, de amikor elkészül ennek nagy részét kiadja magából.
A hal darabokat sózzuk, borsozzuk, a kiterített padlizsán szeletekre tesszük, és mint a bejglit feltekerjük. Ne sajnáljuk belőle a padlizsánt, ettől lesz nagyon finom! A begöngyölt hal darabokat tepsibe vagy hőálló üvegedénybe tesszük, és sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Közben a hagymát apróra vágva olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a nagyobb darabokra (8 részre) vágott paradicsomot. A serpenyőt rázogatva 5 percig pirítjuk, majd megszórjuk a felszecskázott bazsalikom levéllel (ha esetleg nincs friss, 1 evőkanálnyi szárított, morszolt bazsalikom is megteszi) és kevés sóval. Közben kevés vajon megpirítjuk a kicsire kockázott krumplit is, persze ezt is sóval ízesitve.
A képen látható módon tányérra halmozzuk, majd nem kevés élvezettel az orrunk alatt levő nyílásba lapátoljuk.
Afiyet olsun - Jó étvágyat
|