Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.


+04. Ismerkedés, első benyomások, "elsőnapi munkák"

Az első hét, avagy nem könnyű magyar létemre töröknek lenni a boltokban!

 

Másnap Jutkának már munka volt, így a kégli felderítése, „hiánylista” összeállítása és bevásárlás a „házi tündérre”, vagyis rám maradt. Ilyenkor derül ki, hogy mi mindent halmoztunk fel otthon az elmúlt évtizedek alatt. Ha kell valami csak felnyúlunk a polcra, a jobb sarokba, és hátul a lapos izé mögött ott van. Itt viszont még a lapos izé sincs ott. Rendesen át kell gondolni, mik azok az elengedhetetlenül fontos, megszokott dolgok, amikre szükségünk lesz az elkövetkező három évben.

Mint sokan tudjátok, nem vagyok egy angol zseni, de törökül még köszönni sem tudok. Lementem a boltokat felderíteni, és próbáltam angolul kérni, amire szükségünk volt. Olyan bamba tekinteteket még nem láttam! És persze mindenhol mondták, hogy talán próbáljak törökül beszélni, mert azt nagyon jól értik (legalábbis ezt vettem ki a hanglejtésből, és a „türkcse” szóból). Végül előkerült a jó öreg „most mutasd meg” technika ……minden nyelven perfekt mutogatok ….. Azért szerencsére a legtöbb üzletben akadt egy-egy emberke (vevő, biztonsági őr), aki legalább olyan szinten makog angolul, mint én. A legszebb az, amikor a fizetendő végösszeget elhadarják………törökül. Hát ebből még most is szinte csak azt értem, hogy a vége türk lirasi.

Cikkek képei: petrezselyem.jpg

Van a szomszéd utcában egy fűszerbolt (itt botanik-nak hívják). Fűszerezni márpedig kell! A „közértben” a különféle méretű átlátszatlan, török feliratú, hermetikusan lezárt celofán zacskók ugye reménytelenek. No, betértem hát a botanikushoz, és nagy nehezen megérttettem vele (pici angol, sok mutogatás), hogy fűszereket vennék (mi másért is jöttem volna ide?), de nem tudom mi a nevük. Ha megengedné, hogy beleszagoljak az üvegekbe, akkor vennék néhány félét. Megengedte. Majd egy órán át hozta az orrom alá a különféle üvegeket szaglászni. Utána rendesen elcsodálkozott, hogy egy-egy fajtából hogyhogy csak 2-5 dekát (pardon, 20-50 grammot) veszek.
Érdekesek magyar szemmel a különféle dolgok kiszerelési mennyiségei: pl. tea 0,5-1 kg-os kiszerelés, joghurt 1-2,5kg, petrezselyem: akkora egy csokor (kisebb bokor), hogy alig érem át a szárát az ujjaimmal (mint amikor otthon a raktárból 25-50 csokrot összefogva hoznak ki).

Az árakról: az élelmiszerek árai hasonlóak mint otthon, talán a marha és birkahús egy picikét drágább, a csirke és pulyka ugyanannyi, disznó meg ugye itt sajnos nincs. A zöldség és gyümölcsfélék viszont olcsóbbak, a tej hasonló mint otthon, de csak egy féle, 3%-os van, és nagyon finom. Sajtokból sokkal kisebb a választék, van a beyaz peynir,vagyis fehér sajt - feta, és van a kaşar, vagyis sárga sajt - trappista - , viszont sokkal olcsóbbak. Tejfölt nem láttam, a joghurtból viszont van tejföl állagú és nagyon finom. Az 1 kg-os kiszerelés kerül annyiba, mint otthon 2 db 125gr-os.
Szóval az alapvető bevásárlással telt el a csütörtök és pénteki napom (az élelmiszeren kívül nagy kés, vágódeszka, fűszeres üveg, stb.).


A hétvégét a környék felfedezésével töltöttük. Nagyon érdekes, hogy minden második-harmadik utcasarkon van valamilyen „vegyesbolt”, zöldséges, hal árus és fodrász. Mint kiderült ezek szombat-vasárnap is nyitva vannak, tehát visszaszokhatunk arra, hogy egy kis szatyorral naponta mindig friss kaját vásárolunk, nem kell heti nagybevásárlást tartani a „Tescoban”. A kis boltok mellett 500 méteren belül vannak „Kaiser” méretű boltok is, és 4-5 buszmegállónyira bevásárló központok is (az egyik ilyen egészen közel van hozzánk, az utca végén, kb. 15 perc séta. Ez olyan jellegű, mint otthon az Auchan vagy a Tesco, tehát minden van benne).

Érdekes a tömegközlekedés. Vannak állami buszok, amelyekre 5-10-20 alkalmas előre váltott jeggyel lehet felszállni (egy jegy 1.65 líra, de ha egy órán belül átszállunk egy másikra, akkor a második már csak 55 kurus). Ezen kívül vannak maszek buszok, amikből kétféle is van, normál nagy busz, az állami nyomvonalán halad, azoknak a megállóiba áll be, kalauz ül rajta, és 2 líra egy jegy kp-ben. Ezek sokkal sűrűbben járnak, mint az államiak. Ezen kívül vannak maszek mikrobuszok (dolmus, vagyis iránytaxi,8-15 személyes), amelyekre szintén kb. az állami buszok nyomvonala van kiírva, de ezeket bárhol le lehet inteni, nem csak a megállókban. Sőt, ha észreveszik, hogy „úgy viselkedsz, mintha buszt várnál”, rád is dudálnak, nehogy ne vedd észre, hogy jön. Ezek még sűrűbben járnak, mint az előző kettő, és az ár ennél is 2 líra, amit a sofőrnek kell fizetni.

Ankara Budapesthez hasonló méretű város, csak úgy kell elképzelni, mintha az egész a budai hegyekbe épült volna, (elvégre hegyvidék, az Anatoliai fennsíkon vagyunk) minden utca emelkedik, vagy lejt. Ha kinézzük a térképen, hogy csak 500 métert kell menni, ez jelentheti azt is, hogy közben meg kell mászni két hegyet, vagy az utcának egy szakadéknál van vége, és a másik oldalon folytatódik (igaz más néven, de ez az apró betűkkel nem mindig feltűnő).

Cikkek képei: antennak.jpg

Hétfőn megmásztam a háztetőt, és csináltam UPC műholdas TV vételt. Kicsit izgultam, mert a megvásárolt előfizetéssel jöttünk, viszont a Thor műhold „lábnyom térképe” szerint az ellátott terület széle néhány 10 km-re húzódik Ankarától. Az ajánlott tükör méret 90-120 cm. Tartozik a lakáshoz egy 70cm-es parabola a Türksat-ra irányítva, először avval próbálkoztam……hátha. Nyomát sem láttam a Thor jeleinek. Az Amos-t megtaláltam, ez 3 fokkal van nyugatabbra, de ennek is csak a másik nyalábját láttam (tudjátok, nem a magyar, hanem a másik…..nem írom le melyik….nem akarok zsidózni…...). Erre készültem, ki is néztem nem messze egy satelit boltot parabola ügyben, de mázlim volt. Szerencsére az antenna szerelők itt is lusták, találtam fenn a tetőn egy elhagyott, már kábel és fej nélküli 150cm-es primfókuszos tükröt, melyet rögtön „einstandoltam”. Kis zajú fejet hoztam magammal, bele applikáltam, beforgattam irányba, és lőn csoda, majdnem akkora térerőt sikerült kicsikarni, mint otthon. Szóval stabil UPC vételünk van.

Szintén hétfőn Jutka megrendelte az ADSL internetet is. Ez is érdekes volt, természetesen a Türktelekomnál is csak türkül beszéltek. Jutka török kollegái besegítettek. Mondták, hogy semmi gond, menjen be aláírni a szerződést, és egy héten belül bekötik a telefont, és ráteszik az internetet (árukapcsolás mint nálunk a Matávnál). Mondták, hogy az nem jó, mert dolgoznak, nem érnek rá kimenni. Türktelekom: „sebaj, hova vigyük a szerződést?”. Fél órán belül ki is vitték a munkahelyére, a wifi-s routerrel egybeépített ADSL modemmel együtt. Ezután mondták, hogy jó, egy héten belül lesz net. A telefonos „kollegák” másnap reggel 9 körül csengettek, és 10 perc alatt telefonvonalat csináltak a lakásba, majd elhúztak, hogy majd jönnek a netes kollegák is. Felraktam a szűrőt, felinstalláltam a modemet, és délután láttam a ledeken, hogy már pakolják rá az ADSL jeleket is. Estére már volt IP cím, és stabil net kapcsolat, csak éppen minden web oldalt a Türktelekom oldalára irányított, ahol ékes török nyelven írt valamit. És ugye mivel más oldalt nem látott, még google elvtársat sem kérhettem meg, hogy hevenyésszen egy fordítás jellegű valamit. Másnap telefon be (szerencsére már előző napról volt török telefonszámunk), kerítettek egy angolul makogó kolleginát is, aki elkérte tőlem a „modem entry” usernevet és jelszót. Gondoltam szuper, akkor most bentről „belenyúl”, beállítja, és minden rendben. Molyolt valamit, majd kérte próbáljam meg. Természetesen semmi változás. No a válasz, tudomány kifújt, majd tomorrow jön a kollega, és megcsinálja. Ezek után fél óra múlva hívott a kollega, hogy akkor afternoon 2 és 5 között jön. Így is lett, kiderült hogy minden rendben volt, egy dolgot felejtettek el közölni, hogy az ADSL usernév és jelszó nem az alapértelmezett, ami a modemben be van állítva, hanem a telefonszám (a tájékoztatást úgy látszik a Matávtól tanulták). Ezek után hasított is a 8Mb/s. A levelezővel volt még apró gond, az SMTP szerver nem volt hajlandó továbbítani a leveleimet. Mindent megkaptam (a hazai POP3 szerver jól működött), de írni csak macerásan a webmail-ről tudtam. Tegnap este konzultáltam Hidi mesterrel (az otthoni web szolgáltatónkkal), aki felajánlotta, hogy használjam az e-tiger SMTP szerverét (köszönet érte!). Megadta a hozzáférést, így most már ez is kifogástalan. Tehát tudunk levelezni, skype-olni, webezni, és működik a 0621-es otthoni VoIP telefonszámunk is, így mindenkivel olcsón tudunk telefonon is beszélni.

Szerda délután felkerült az 1VX féle pecabot antenna is, 7MHz-en kiválóan működik tuner nélkül is, de a többi sávon is szépen le lehet hangolni. Egy apró szépséghiba, hogy a tetőn kicsit messze tudtam csak elhelyezni az antennát, és így 4 méterrel rövidebb a kábel, mint kellene. Így most ideiglenesen az „adószobát” beköltöztettem a gardrobe-ba, amíg nem találok egy olyan boltot, ahol 50 ohmos koaxot tudok venni. Tehát esténként (nem ígérem, hogy minden este) kint leszek a frekiken……hétfői klubnapokon meg mindenképp. Jöhet a hétvégén a HA-DX verseny, életemben először, mint török állomás leszek hallható a magyar versenyen.

Szóval az eddigi tapasztalat, hogy a helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek (nem úgy mint Pesten), egyetlen hibájuk, hogy csak törökül beszélnek . Kinézetre az utcán 70-80%-ban teljesen európai megjelenésű és öltözékű a látvány, de a mohamedánnak kinéző nők is csak annyiban különböznek, hogy kendő és hosszú ruha van rajtuk. Hittérítővel és koldussal eddig még nem találkoztam, nem úgy, mint a pesti utcákon .- Pisti -

 

Hozzászólások
#1 | ha5bww - március 18 2011 20:36:27
Nagyon élveztem az írásod! Jó a stílus.
#2 | ha5oj - március 19 2011 19:29:51
Köszi szépen, igyekeztem.....
Ed! skype-on nem látlak mostanság........itt kívánok nagyon boldog névnapot, és köszönjük, hogy - legalábbis ide Ankarába - meghoztad a meleget!
#3 | ha5oj - február 17 2012 09:06:05
Szia Alex!
Köszönöm, és igyekszem továbbra is hasonlókat írni.
skype nevem az adatlapomon olvasható.
73! Pisti
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu