Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.


+07. Nőnapi tél - Anitkabir - Technika múzeum

 

 

Nőnapi tél - Antıkabir - Technika múzeum

 

A múlt hónapban kellemes tavasz volt Ankarában, így sokat kirándultunk a hétvégeken a városban, igyekeztünk minél jobban megismerni lakhelyünk tágabb környezetét.
A fennmaradó időben gőzerővel folyt a weblap készítése, csinosítása is. Március első napjaira – egy bő hét intenzív tesztelés után – késznek nyilvánítottam a www.ha5oj.hu v1.0 verziót. Minden bizonnyal lesznek még rajta használat közben jelentkező apróbb hibák, ezeket majd folyamatosan javítom, illetve nagy valószínűséggel újabb funkciók, szolgáltatások is meg fognak jelenni. Azt kérem minden kedves olvasónktól, hogy ötleteitekkel, javaslataitokkal, illetve a felfedezett hibák bejelentésével (bejelentkezés után elérhető a „hibabejelentő” menüpont a bal oldali navigációs menüben) segítsétek a fejlesztést, szeretnénk, ha olyan lenne a lap, ami mindenkinek tetszik, örömet okoz az olvasgatása.

 

Cikkek képei: 03havas1.jpg

Ezután március eleje nem várt meglepetéssel szolgált, ismét beköszöntött a tél. Március 5.-én és 6.-án erős szél, majd megállás nélküli eső hiúsította meg a betervezett városnézést. Hétfő reggel miközben félig alvó állapotban botorkáltam ki a konyhába a reggeli kávét elkészíteni, Jutka megkérdezte esik-e még az eső? Kinéztem az ablakon, vagy háromszor megdörgöltem a szemem, úgy válaszoltam: „…..nem, elállt ……a hó szakad!.....” És ettől kezdve három napig meg sem állt. Hétfő estére annyira beborította a várost, hogy az utak gyakorlatilag járhatatlanok lettek. Jutkának a munkából hazafelé út általában fél óra buszozást jelentett, hétfő este ez három órára nyúlt. Már nem tudtam elképzelni, mi történt, amikor este kilenckor még nem volt itthon.

 

Cikkek képei: 03havas2.jpgA hókotrók alig győzték a főutak takarítását. Egy-egy sávot toltak végig, azon próbált a temérdek jármű haladni. Mivel az utcák szinte mindegyike meredek (és nem is kicsit), sok autó nem bírt felkapaszkodni, keresztbe fordult. Mindenfelé „lökhajtásos” járműveket lehetett látni. A buszok helyenként száraz időben is erőlködnek az emelkedőn, most nem egy új útvonalat választott magának, hogy a lényegesebb – nagyobb utasforgalmú – kereszteződéseket legalább meg tudják közelíteni. Keddre szerencsére munkaszünetet rendeltek el Jutkáéknál …… ilyen tempó mellett mire beértek volna, már fordulhattak volna vissza   ……

 

Cikkek képei: 03havas3.jpg

Kedd estére a csaknem függőlegesen álló 1,5 m átmérőjű UPC parabolában annyira megtapadt a hó, hogy a műsor „teljesen digitális lett” …….. vagy jött, vagy nem…….. szerdára viszont beállandózott, csak egy transzponder műsora vergődött át a hótakarón. A következő napon minden kreativitásra szükség volt, hogy ki tudjam pucolni az óriási tányért, amit száraz időben sem volt könnyű megközelíteni, most viszont a lapos tetőn is térdig érő hó volt. Azért a jó öreg szigetelőszalagos technika, két seprűnyéllel segített. (kép takarítás után)

Három nap havazás után végre csütörtökre kisütött a nap! Csodás látvány volt, amerre néztünk, minden csillogóan fehér! Mi lesz itt? Ennyi havat eltakarítani, otthon Pesten ennek a fele is egy hónapos project, és közben mindent szétmar a kihintett só! Ennyi havat egyáltalán hova lehet elszállítani, és mennyi teherautó kell hozzá?

 

Cikkek képei: 03havas4.jpg

De az itteni „köztisztasági hivatal” érti a dolgát! A hó eltakarításának egy – számunkra – teljesen újszerű, és meg kell mondjam igen költségkímélő és gyors megoldását ismertük meg. A hókotró autók az úttestről kétfelé tolják a havat. Ebben még semmi extra nincs. Ugyan a járdák szélén, és az úttest közepén emberes torlaszok keletkeztek, de ezektől simán lehet közlekedni gépi erővel is, meg gyalog is. Kisütött a napocska, az úttest közlekedő felületei gyorsan megszáradtak. És ekkor láttuk a csodát: ismét jöttek a hókotrók, és apró adagokban elkezdték visszakotorni a havat az úttestre! Teljesen kiakadtunk, „….hülyék ezek? Már épp kezdett tiszta lenni az aszfalt!.....” És nem hülyék! A járművek kerekei alatt percek alatt elolvadt a visszaterített hó, egy óra múlva, mire ismét oda ért a hókotró, már ismét száraz volt az út. Ezt ismételték nem egész két napon át, és a temérdek hó mennyiség eltűnt! A járdák szélén levő maradékkal a házmesterek, üzlet tulajdonosok, benzinkutasok cselekedtek hasonló módon, visszalapátolták a kocsi kerekek alá. Nagy ötlet! Gyors, energiatakarékos, és a legkevésbé környezetszennyező. Sószóró autót egyet sem láttunk, mégsem volt sehol jégpálya! A következő hétvégére a Sándorok – Józsefek – Benedekek meghozták a meleget (szerencsére nem egy ferdehajlamút, hanem a jó időt), úgy látszik ez a magyar szabály itt csaknem 2000 km-rel errébb is működik. Ennek örömére – két hét szobafogság után – ismét kimozdultunk, megnéztük azt, ami minden itt lakónak kötelező, az Atatürk mauzóleumot (Anıtkabir).

Cikkek képei: 03anitkabir1.jpg

Az építmény az Anıttepe (emlékmű domb) nevű városrészben található, a Rasattepe (Megfigyelés hegy) nevű dombon, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra.

Cikkek képei: 03anitkabir2.jpg 

Az építmény két fő részre tagozódik, a Béke parkra amely az építményt fogja körbe, és az Emlékműre, amely a Mauzóleumból, az Ünnepségek teréből, és a hozzájuk vezető Oroszlánok útjából áll.Cikkek képei: 03anitkabir3.jpgCikkek képei: 03anitkabir4.jpg

 A mauzóleumban található a török függetlenségi háború vezéralakja, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke, Mustafa Kemal Atatürk márvány síremléke. Vele szemben, az Ünnepségek tere másik oldalán, harcostársa és a köztársaság második elnöke İsmet İnonü nyughelye található. A nagyszabású építkezés 1944. október 9. és 1953. szeptember 1. között zajlott. További részletek a Wikipédián.

 

 

Cikkek képei: 03technika1.jpg

Vasárnap ismét kultúrális program, múzeumlátogatás következett, de most végre egy igazi, műszaki ember számára is érdekes kiállítás, a Mérnöki tudományok múzeuma (magyarul technikatörténeti múzeum) volt soron. Erről nagyon sokat lehetne mesélni, de szerintem minden szónál többet ér látni. Az itt készült képeket a GALÉRIA menüpont alatt láthatod. Szóban talán annyit, hogy a sétapálcától a repülőgépig minden fel van itt sorakoztatva, műszaki szemet gyönyörködtető látvány (végre nem köcsögök). A múzeum területén levő étterem - kávézótól viszont mindenkit óva intek, egy türk kahvet ittunk a végén........finom, de horror ára volt! (vigyázni kell, ha nincs árlap!)Cikkek képei: 03telefon1.jpg

Sétáink során két érdekességre lettünk figyelmesek. A városban több helyen található utcai mobiltelefon feltöltő automata. 1 Líra bedobásával a mobiltelefon akkumulátorát gyorstöltővel fel lehet tölteni, ha netán nem bírnád ki hazáig telefon nélkül. Cikkek képei: 03cipo1.jpg

A török férfiak úgy tűnik nagyon kényesek a frizurájuk és a cipőjük kifogástalan állapotára (mondhatnám úgy is, hogy kellően piperkőcök). Szinte minden utcasarkon található fodrász (kuaför), és nagyon gyakoriak a cipőtisztító “kisiparosok”, akik egy nagyon díszes, sárgarézből készült eszközön ülve tisztítják fényesre a cipődet, ha véletlen otthon nem lenne rá időd, vagy az utcán bepiszkolódna.

 

 

- Pisti - 

 

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu