Sultanahmet camii - Kék mecset
Írta: ha5oj - Dátum: Február 02 2012 23:22:36

 Sultanahmet camii - Kék mecset

 

Hírek képei: istanbul38.jpgHírek képei: istanbul39.jpgAz időjárás szívat minket......meg a müezzin is!

A meteorológia keddre 20% esélyt mondott a havazásra.....mi Istanbulnak pont azon a 20%-án voltunk, ahol havazott. Szerdára az előrejelzés még kegyetlenebb volt, 40% a kristályos csapadék valószínűsége. Ez úgy jött be nekünk, hogy amikor épületen kívül voltunk éppen, akkor sűrű havazás, amikor bementünk valahova akkor pedig elállt, és csodás napsütés! Még, hogy az április a bolondos hónap! Még csak február elseje van! Ilyen előzmények után amikor éppen sétáltunk át az Ayasofya-ból a Kék mecsetbe a bal oldali képen látható hóesésben, és a kék mecset bejáratához értünk, már a jobb oldali képen látható napsütés fogadott (az út nem több 15 perc kényelmes sétánál). Na ekkor megszólalt a müezzin, vagyis éppen nem lehetett bemenni a "hitetleneknek" a mecsetbe. No sebaj, akkor addig megebédelünk - gondoltuk. Mire egy pár percre levő szimpatikus kajáldát kerestünk, már megint havazott.

Hírek képei: istanbul40.jpgHírek képei: istanbul41.jpgAzért az ebéd után, az időjárás ellenére sikeresen sikerült bejutni a camii-ba (ejtsd: dzsámi). Mit is illik tudni erről az épületről?

Ahmed szultán mecsetje Istanbul egyik központi mecsete. Nevét (Kék mecset) a belső falakat borító kék színű csempékről kapta (állítólag, mert mi nem túl sok kéket láttunk benn. Inkább barna és arany a domináns szín, de tény, hogy kék is van közte). A mecset 1609-1616 között épült I. Ahmet szultán megrendelése alapján. A szultán a törökök számára vesztes Zsitvatoroki béke, és a Perzsiával szemben elvesztett háború után építette a mecsetet Allah kiengesztelésére, teljes egészében saját - kincstári - forrásokból. Az épületet Sedefhar Mehmet Ağa tervezte, az átadó 1617-ben volt, de teljesen már csak I. Mustafa uralkodása alatt készült el.


Hírek képei: istanbul42.jpgHírek képei: istanbul43.jpgA mecset egyik különlegessége, hogy hat minaretje van (ha jól tudom, Törökországban ezen kívül még egy ilyen található csupán). Az építkezés ideje alatt erősen kritizálták a szultánt emiatt, ugyanis a mekkai mecsetnek is pont ugyanennyi minaretje van. Ezt az apró "hibát" a szultán úgy orvosolta, hogy pénzt ajánlott fel egy hetedik minaret építésére a mekkai mecsethez. (ezek szerint kellő pénzzel már akkor is minden megoldható volt)

Amit még a mecsetekről tudni kell, hogy cipőben nem lehet belépni, azt az ajtó előtt kell hagyni (vagy szatyorban magunkkal vihetjük). A nők csak fejkendőben, és teljesen zárt ruhában léphetnek be. Az "igazhitűek" naponta ötször imádkoznak a müezzin hívó szavára. Imádkozás előtt lábat kell mosniuk, erre a célra a mecsetek mellett, vagy annak oldalában erre alkalmas vízcsapok találhatóak (a jobb oldali képen látható)

 

Hírek képei: istanbul44.jpgHírek képei: istanbul45.jpgNem a mecsethez tartozik, de az elmúlt napokban éppen azon csodálkoztunk, hogy nem láttunk még hóembert Törökországban, pedig hó volt rendesen az elmúlt hetekben (eddig sokkal több, mint a múlt évben!). Nos jelentem, itt is ismerik "Hópofit", itt a Kék mecset előtt láttuk az elsőt, majd nem sokkal később egy parkban a másodikat is.

És persze a túristák részére a "fő mecset" közelében kell lenni egy "igazi szultánnak" is. Petra hozzászólása alapján javítom: nem egy "mezei szultán", hanem személyesen Nasreddin Hoca (Naszreddin Hodzsa) állt ott a hóban. Gondolom a szamár megfagyott ebben az Istanbulban szokatlan nagy hóban, ezért nem a megszokott módon "fordítva ült a szamáron".....pedig úgy talán ráismertem volna. Gondolom nyáron több is akad belőlük, most csak kínai túristákkal találkoztunk.