Esztergom vára - Ankarában
Írta: ha5oj - Dátum: Július 23 2011 22:34:16

 

Hírek képei: estergonkalesi1.jpg

Az interneten kutakodva talált rá Jutka egy régi hírre:

".........Ankara észak-keleti kerületében, az egymillió lakosú Keçiörenben felépítették az Esztergomi vár másolatát. Az öt emeletes épületben bazársor, múzeum, étterem, kilátó kapott helyet.

Törökország büszkén és tisztelettel tekint vissza történelmére, így a Magyarországhoz fűződő különleges viszonyra is. Az esztergomi vár különleges szerepet tölt be a török köztudatban és kultúrában. Estergon Kalesi címmel egy hajdanán janicsárindulóként használt, de ma is népszerű virágének született az erődítményről........" (hallgasd meg, vagy töltsd le a zenét mp3 formátumban)

Hírek képei: esztergonkalesi2.jpg 

 

Nosza, ezt meg kell nézni, "lóra" pattantunk hát, és felkerestük a helyszínt. A megkeresésben a google map segített, ezután már a GPS könnyedén elnavigált a helyszínre.És valóban, a vár ott állt teljes díszében. Igaz mesterséges vízesésekkel körbevéve, amilyen Esztergomban nincs, de ez csupán apró szépséghiba. A vár belseje már egyáltalán nem emlékeztetett arra, amilyennek elképzelnénk az egykori esztergomi várat, a "törökös csicsázás" látható belül. A múzeum elkészült, szép kiállítást állítottak össze mindenféle török emlékekből, sajnos nem olyanokból, aminek Magyarországhoz bármi köze lenne......igaz, ezt nem is igérték.
Egy szó mint száz, érdekességként mindenképpen érdemes eljönni ide, és utána egy jót sétálni a környező parkokban.

 Hírek képei: esztergonkalesi3.jpg