TC 0 KLH - HAM meeting in Kefken Light House
Írta: ha5oj - Dátum: Július 30 2012 22:07:11

TC 0 KLH
Tango Charlie Sıfır Kefken Light House

Egy kis meglepit csináltunk a török rádióamatőr fiúknak.....

Hírek képei: tc0klh_1.jpg

Tavaly nyáron elhatároztuk néhányan, hogy idén az IOTA (Islands On The Air - szigetek a rádióhullámokon) rádióamatőr versenyre kitelepülünk egy Fekete tengeren levő lakatlan török szigetre, Giresunra, egy hetet intenzíven rádiózni. Az "extra szépség", hogy az IOTA rendszerben az AS-154 számhoz ez az egyetlen sziget tartozik, így igazi rádióamatőr csemege! A kis magyar csapat pillanatok alatt összeállt, HA5BWW Ed, HA5MA Laci, HA7PC Karl, HA8KW Feco, és én HA5OJ / TB2ZHI Pisti. Megkezdődött a szervezés, egyeztetés a TCSWAT rádióklubbal, melynek több Giresun városi tagja van - a város a szigettel "szemben" a szárazföldön van. Azonnal felajánlották a technikai segítséget, így két fő probléma, a szigetre kijutás, és az áramellátás megoldódott. A lelkes kis társaság egy része is velünk tartott volna a szigetre, így már magyar-török rádiós expedíciót terveztünk. A török rádióamatőr társak TA2RX Bekir, TA7EB Ali, és TA7EM Ali lettek volna. Szponzori támogatás is akadt, a DUNAX kft-től antennákat, a RÁDIÓTECHNIKA szerkesztőségétől pedig koax kábelt kaptunk az antennák táplálására. A QSL lapok legyártására is kaptunk igéretet, így a saját rádióinkkal már minden technikai feltétel meg volt. Mivel a sziget lakatlan, és részlegesen védett terület, így engedélyt kellett kérni a hatóságoktól, hogy egy hétig ott sátrazhassunk, rádiózhassunk. Ez azonban sajnos nem járt sikerrel, idén nyár elején elutasították a kérvényünket, arra hivatkozva, hogy a szigeten régészeti ásatások folynak. Sajnos az idő rövidsége miatt már nem tudtunk "további kapcsolatok után nyomozni", így az expedíciót lefújtuk. Hírek képei: tc0klh_2.jpg A térképen nézelődve fedeztem fel a Fekete tenger másik szigetét (igen, mindössze két sziget van a Fekete tengeren!!) Kefken szigetet. Erre a szigetre, a verseny idejére már szerveztek a török fiúk egy rövid kitelepülést, így felmerült, hogy esetleg mi is betársulhatunk-e oly' módon, hogy a tervezett 8 napot ott töltsük. A fiúk - élükön TA1HZ Aydın-nal lelkesen fogadták, hogy egy morzés csapat csatlakozzon hozzájuk, de azt már sajnos nem tudták megszervezni, hogy hosszabban ott maradhassunk. Egy hétvégére Magyarországról ideutazni viszont nem túl költséghatékony mulatság lenne, így idén ez az akció sajnos végképp elmaradt. 

Hírek képei: tc0klh_5.jpgAz elmúlt hétvégén - döglesztő meleg közepette - elérkezett az IOTA verseny időpontja. Ezt kis noszogatásnak véve, úgy szerveztük a hétvégi programot, hogy a Fekete tengerben lubickolunk egy kicsit, és vasárnap délelőtt meglátogatjuk a rádiós társaságot a szigeten. Az ötletet tett követte, szállást két faluval nyugatabbra, Kerpe-n találtunk. A szombati nap lubickolással és pecsenyére süléssel telt el, vasárnap délelőtt pedig irány Cebeci, a Kefken szigethez legközelebbi falu. A csónak kikötőben nézelődtünk, hogy kit tudnánk rávenni, hogy vigyen át, és várjon is meg, amíg vissza nem jövünk. A képen látható "Titanik" nevű teknőben nem sok bizodalmunk volt - rossz ómen egy ilyen név! (a teknő megnevezésen kéretik nem kacarászni, törökül a csónak = tekne !! - gyűlnek a közös szavak, lassan összeáll egy szótárra való)

Hírek képei: tc0klh_3.jpgHírek képei: tc0klh_4.jpgVégül különös szerencsével, egy kisebb török társaság is éppen a szigetre indult, betársultunk melléjük. A világító tornyot nem volt nehéz megtalálni, rendesen kiemelkedett a környezetéből. A fiúk - TA2RX Bekir, és TA1HZ Aydın, éppen legújabb szerzeményüket, egy néhány hete Friedrichshafen-ben vásárolt spider-beam-et próbálgattak, miközben egyik társuk aktívan gyártotta az összeköttetéseket a hevenyészett adószobában. Volt rendes meglepetés, amikor bemutatkoztunk! Rövid beszélgetés - elvégre Ők versenyezni jöttek, tehát nem raboljuk a versenyidőt - és egy hideg üdítő kíséretében abban maradtunk, hogy a terveket nem adjuk fel, talán jövő nyárig sikerül megszerezni az engedélyeket Giresun szigetére, vagy ha nem, másod opcióként Kefken is szóba jöhet.

A tenger mellett minden halász tudja, hogy a "lepényhal először, a remény-hal meg utoljára", így nem adjuk fel a reményt..... HA-TA IOTA-DX expedition, in next year!

Végezetül egy pár perces videó a szigetre jutásról, a beszélgetésről, néhány verseny összeköttetésről és a sziget egy csendes öbléről, amit a helyiek egyszerűen csak Galapagos island néven emlegetnek:


A videóra kettőt kattintva teljes képernyőre nyílik.


Ha véletlenül a böngésződ nem tudná lejátszani a videot, megnézheted a VIDEO menüben,
vagy MPEG formában innen letöltheted (72MB)