Felhívás veszélyhelyzeti kommunikációs gyakorlatban történő részvételre
Írta: ha5oj - Dátum: Május 13 2011 10:52:20

Tisztelt amatőrtársak!

 

Május 24-én egy kiváló alkalom kínálkozik arra, hogy meg tudjuk mutatni a „nagyközönség” felé a rádióamatőrök társadalmi hasznosságát a veszélyhelyzeti kommunikáció terén.

folytatás -> részletek


Teljes hír

Május 23-25 között Tolna megyében egy nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat kerül megrendezésre. Mivel az alapfeltevés egy nagyobb erejű földrengés, a gyakorlat kommunikációs terve olyan elemeket is tartalmaz, mely szerint áramszünet lesz és a rengés következményeként átmenetileg működésképtelenné válnak a professzionális távközlő eszközök is. Az első veszélyhelyzeti üzeneteket rádióamatőrök fogják továbbítani egyéb kommunikációs eszközök híján. Ez az esemény két helyszínen is le fog zajlani: egyszer délelőtt a Szekszárd mellett lévő Szent László hídnál, egyszer délután Pincehely településen.

Szeretném felkérni azokat az amatőrtársakat, akik nappal rádió mellé tudnak ülni (nyugdíjasok, műszakosok, otthon dolgozók stb.) vegyenek részt a kommunikációs kísérletben.

Ez a következő módon fog lezajlani:

 A két helyszínen HA3OU Jocó és HA3OC Feri fognak rádiózni mobilból RH-n és URH-n (ez utóbbi Pincehelyen még nem biztos).

10.00-11.00 (helyi idő) között a Szent László hídtól: a gyakorlat kezdetén 3643 KHz-en le fognak adni egy esetleg több rövid szöveges közleményt, ami ismétlésre kerül 7110 KHz-en magyarul és angolul és 14300 KHz-en angolul, URH-n pedig a szekszárdi átjátszón (R5X). A hívásokat Szekszárdon a katasztrófavédelmi igazgatóság állomásán HG3FUG Gábor veszi, a rádióklubban (HA3KNA)   HA3OV Anti, míg Budapesten a HA5KDQ-n HA5IW Simi fogja figyelni az üzeneteket. Szükség esetén HA3KNA relézi az üzenetet az 5KDQ-nak.

A kommunikációs tesztben a következőképpen lehet résztvenni:

Aki tudja venni az üzenetet az írja le (néhány mondat lesz csak) és küldje el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Diszpécser szolgálatának Email címére:

 

navinfo@rsoe.hu

a következő címmel a tárgy sorban: IRIS-2011

 

Aki nem tud Emailt küldeni vagy nem vette az adást, az jelentkezzen be valamelyik szekszárdi állomásnál, ugyanis az is egy mérce, hogy hányan kísérik figyelemmel az eseményeket. Kérem, hogy a bejelentkezés rövid legyen – hívójel, riport, név – esetleg „vettem az üzenetet”.

Az URH átjátszóval érdemes távolabbról is kísérletezni, pl. Budapestről és környékéről többen el tudják érni.

 

Az egész meg fog ismétlődni délután 13.00-15.00 között Pincehelyről. Innen még nem tudjuk, hogy el fogjuk-e érni az átjátszót. A délutáni etapon valószínű az 5KDQ már nem fog résztvenni, esetleg a helyét átveheti egy „jó fülű” állomás.

Az angol nyelvű kommunikáció a HA3KNA állomásáról lesz kivitelezve, már több országból jelezték, hogy részt kívánnak venni a gyakorlatban.

 

Mivel ez egy soktényezős nemzetközi gyakorlat elképzelhetők csúszások, változások - ugyanez vonatkozik az egyes frekvenciákon egymásután történő forgalmazásra is, ezért mindenkit kérek, hogy türelemmel „viselje” az eseményeket és kísérje figyelemmel a gyakorlatban résztvevő állomások erre vonatkozó esetleges közléseit.

 

A gyakorlat során különböző számítástechnikai fejlesztések, elemző szoftverek, műholdas online fotózás stb. is alkalmazásra kerül ezért az eseményeket végig kísérik megyei vezetők, polgármesterek, országgyűlési képviselők és egy 15 fős nemzetközi VIP csapat is akik között Eu Bizottsági tagok is lesznek, így remélhetőleg a média is erőteljesen fog érdeklődni az esemény iránt. Amennyiben sikeres lesz az akció és felkelti a hivatalos szervek érdeklődését, az növelheti a presztízsünket és akár egy igen erős lökést adhat Magyarországon a veszélyhelyzeti rádiózásnak.

 

Kérek mindenkit, hogy terjessze ezt az információt az amatőrök között.

Kérdés, felvetés esetén hozzám lehet fordulni: ha3nu@dx.hu tel: 06204292209

 

Vy 73 Weisz László HA3NU