Magyarország - Macaristan - Мађарска

Navigáció
Főoldal
Törökország
Főzőcske
Rádióamatőr
Geocaching
Bütykölős
Fotó galéria
Videó galéria
Fórumok
Letöltések
Linkgyűjtemény
Hír kategóriák
Kapcsolatfelvétel
Vendégkönyv
Keresés
Világóra
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
____________________________
Regisztráció és bejelentkezés után az alábbi többlet funkciók érhetőek el:

- ÜZENŐFAL: írhatsz az üzenőfalra
- FÓRUM: írhatsz a változatos témájú fórumokon
- CHAT: chat-elhetsz a bejelentkezett tagokkal
- HOZZÁSZÓLÁS: megjegyzést írhatsz a cikkekhez, hírekhez
- HÍRLEVÉL: ha feliratkozol, az új tartalmakról automatikus értesítést kapsz az e-mail címedre. Max. napi 1 levél!

Az automatikus regisztrálást - a megszaporodott spammerek miatt - felfüggesztettem! Ha regisztrálni szeretnél, írj egy levelet a kapcsolatfelvétel menüpontban a felhasználó neved, és e-mail címed megjelölésével.
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Legújabb cikkek
07. Nőnapi tél - A...
08. gözleme - videó
06. Parkok, múzeum...
05. Ulus, óvárosi ...
02. Bosszantó, hog...
Fórumtémák
Legújabb témák
Törökország
TA0 - IOTA AS-154 - ...
Tisztességes munka m...
"török-magyarok" gye...
BURABU 2011 fejtörő
Legnépszerűbb témák
Nincs létrehozva fórumtéma
____________________________

Legújabb hozzászólások megjelenítése ____________________________

Az oldal látogatói:
Látogatók száma
Google PageRank
infó Rólad
IP

A weblaphoz a tárhelyet a VIACOM kft biztosítja
__________________________
from hungarian language translate to:

törökországi élményeinket a TÖRÖKORSZÁG menü alatt olvashatod .

Örömmel olvasnánk a VENDÉGKÖNYV-ben a honlappal kapcsolatos véleményed, javaslatod.
Új RH antennák a tetőn!
ha5oj - október 27 2011 17:42:40
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)

Új rövidhullámú antenna a tetőn!


 

Új rövidhullámú antenna került fel a tetőre, egy DUNAX vertikál ! A rögzítési lehetőségek .......hát, mit ne mondjak....... érdekesek. Minden amatőr leleményt, mekk-mesteri ötletet fel kellett használni, de végül sikerült. A mérési eredmények viszont kiválóak, gyakorlatilag minden sávon 1:1,4 körüli SWR értéket mértem (7MHz-en egy hangyányival rosszabb, egy kicsit rövid az antenna, de közben rám esteledett, így a "nyújtás" holnapra marad). Nagyon jól szól az antenna, evvel már élvezet lesz a QSO-zás!

Hírek képei: antenna_1.jpg

Hírek képei: antenna_2.jpg

Az első két QSO HA5BWW Ed volt, 14MHz 599; 7MHz 579 (mint látszik, mindkettő természetesen morze üzemmóddal). Miközben telefonon beszéltem Vele, hát nem rámhívott rádión is! Még szerencse, hogy két fülem van, a morzét meg kézzel "beszéljük".... Kacsintás


Nagy köszönet az antennáért barátaimnak, a "9A Team"-nek, név szerint HA5BWW Ed-nek, HA5AUC Pistának és HA7PC Karesznak, valamint a WARC radiálokért HA4DX Tominak!

Holnap teszek fel fényképet is, most már nem sok látszana az antennából .....

 

Íme az igért képek.....kéretik a rögzítési megoldásoktól nem elszörnyülködni ! Lakat a száján

 

 

November elsején greewnich-i éjfélkor elkezdődik a HA-QRP, a kis teljesítményű rádiók versenye. Mivel ez egy kihagyhatatlan esemény, gyorsan fel kellett tenni egy antennát a 80 méteres hullámsávra. A gond, hogy a tető leghosszabb mérete mindössze 21,4 méter (csücsöktől-csücsökig ....... pont a fele, mint amennyi hely kellene!), így csak egy rövidített dipól fért el. A rögzítési lehetőségek, és az induktivitás kialakítása az alábbi képeken látható. Az eléggé bazári kivizelezés ellenére sikerült méretre csipkedni az antennát, így a rezonancia 3,53MHz lett, a tuner nélkül használható sávszélesség ±25kHz. Éjszaka a próba összeköttetés HA1RS zalaegerszegi állomással: a kapott vételjellemzés 559, a kimenő teljesítményem 9W ! Azt hiszem megfelel az antenna a versenyre!

Hírek képei: antenna_3.jpg     Hírek képei: antenna_4.jpg     Hírek képei: antenna_5.jpg

kikötési lehetőség a sarokhoz         antenna közép: 2"-os lefolyócső        67 µH hosszabbító tekercs (Ø 3")

Vissza Ankarába
ha5oj - október 21 2011 11:24:37
Ankara news

 

Hát ennek is gyorsan vége lett! Itt ücsörgök Ferihegyen, és várom, hogy a sofőr ide parkoljon az ajtó elé. Első nekifutásban irány Istanbul, majd bő másfél óra várakozás és tovább Ankarába. Az antenna, amit a 9A Team-től kaptam remélem nem keveredik el a reptéri útvesztőkben, és rövidesen megmelengethetem néhány elektronnal. Bízom benne, hogy evvel jobban fogok hallatszani, mint a pecabottal, ami eddig volt a tetőn.

Hírek képei: ferihegy_1.jpg

Amíg az előbbieket írtam, meg is érkezett a madárka!

Hírek képei: ferihegy_3.jpgHírek képei: ferihegy_2.jpg


laza ebéd by TurkishAirlines
Türk Hava Yolları tarzı öğle yemeği

Isztambul, csodás napsütés
İstanbul, harika bir güneş

 

73!  HA5OJ / TB2ZHI

meteor zápor várható
ha5oj - október 05 2011 01:20:18
űrkutatás

VÉGE: A meteor-radar oldalon hallgatva nem igazán szaporodott a "beütések" száma, mindössze két nagyobb "pamacs" hallatszott este fél 11 körül, viszont az eget kémlelve éjfél utánig mindössze 1 db szép fényes hullócsillagot láttam - lehet, hogy csak a városi fények takarták ki a hullócsillagokat? Ha valaki látta, írjon a "hozzászólásokban" róla! ......pedig az időjárás kegyes volt hozzánk, itt legalábbis szétugrottak a felhők.....

ÚJ: magyar idő szerint 20:26. A meteor-radar oldalon már gyakran hallani beütéseket...... Remélem 22 óráig (legalább egy rövid időre) szétugranak a felhők!

Október 8.-án, szombaton este magyar idő szerint 18 óra és éjfél között intenzív meteorraj várható, mely - ha nem lesz felhős az ég - gyönyörű "hullócsillagokat" fog produkálni!

Hírek képei: draconids_map.jpgAz "égturkászok"  szerint két hullámban jönnek a bolygóközi porszemek, a második lesz az intenzívebb, ez 22 óra környékén keresztezi a Föld pályáját. A meteorraj Draconidák névre "hallgat", és utoljára 1933-ban okozott valóságos meteor kitörést, mely percenként 200-300 hullócsillagot hozott létre. A meteorraj 6,5 évente kerül bolygónk közelébe, és a csillagászok számításai szerint idén ismét nagyszámú hullócsillag várható.
A meteorok látszólagos kiindulási pontja (radiánsa) a Drako csillagképből, a "sárkány fejétől" látszódik, mely a mellékelt rajzon könnyen beazonosítható a Nagygöncöl segítségével
(a rajz forrása: www.mcse.hu)
Reméljük most tévednek a meteorológusaink, és tiszta lesz az égbolt. Ha viszont nem, a rádióamatőrök akkor is sok szép "meteor-nyomvonalas" (meteor scatter) összeköttetést naplózhatnak az URH sávokban!

további információk a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvashatóak.

UARS - leesett a műhold
ha5oj - szeptember 24 2011 11:36:32
UARS

Néhány napja lázban tartotta az eget kémlelők figyelmét egy 6.5 tonnás, már régóta üzemen kívüli légkörkutató műhold, az amerikai UARS várható földet érése. A műhold üzemanyag hiányában irányíthatatlan volt, így csak találgatni tudták, hogy mikor és hol fog belépni a légkörbe, ahol majd felizzik, darabokra szakad, valamint néhány kisebb (100kg körüli) darabja földbe csapódik. A NASA előzetes becslése szerint péntek éjjel kellett volna belépnie a sűrű légkörbe, ahol kb 1-2 perces izzás után látványos "tüzijátékkal" felrobbant volna kb. 70 km magasságban. A számítások szerint 3 lehetséges Föld körüli pálya egyike Magyarországról is látható lett volna, tehát szerencsés esetben -amennyiben a jósolt kb 4 órás intervallumon belül, éppen abban a 3-4 percben lép be a sűrű légkörbe, amikor Magyarországról látható, akkor mi lettünk volna a szerencsések.

FRISS HÍR: Mint péntek este kiderült, a műhold sajnos sokkal lassabban vesztett a sebességéből, így még néhány fordulatra jutott a mozgási energiájából, és csak szombat hajnalban (magyar idő szerint 6 óra körül) történt meg a felizzás. Ekkor az űreszköz a Cendes óceán felett Észak Amerikától nyugatra tartózkodott, így Magyarországról nem volt látható a eszköz utolsó "attrakciója". Kb 80 km-es magasságban kezdett el darabokra törni, a törmelék darabok még mintegy 500 km-t haladtak tovább vízszintes irányban, majd a felizzást követően 6-10 perccel értek földet (illetve vizet). Nagy valószínűséggel szárazföldre nem hullott belőlük.

A legfrissebb hírek szerint ma (szept.24. szombat) magyar idő szerint 20 órakor a NASA sajtótájékoztatót tart, melyet élőben ezen a linken lehet meghallgatni.

Most, hogy szerencsésen földet értek a műhold darabkái, az űrvilág hírportál felidézte az űrkorszak kezdete óta bekövetkezett híresebb, nagyobb leeséseket, melyeket itt olvashatsz.

Hírek képei: uars.jpga műhold mérete egy emberhez képest

MORSE billentyű
ha5oj - szeptember 21 2011 16:04:23
HAM - rádióamatőr (sonkarádió)
Azt szoktuk mondani: olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

OH6DC ezen felbuzdulva megmutatja, hogy:
OLYAN NINCS, HOGY VALAMI NEM MORZEBILLENTYŰ !
Ha kíváncsi vagy rá, hogy egy leleményes amatőr mi mindennel tud morzézni: KATT IDE

(HA9RR Pistától kaptam egy youtube linket, és ott találtam mellette a többit)

Ankara - robbantás
ha5oj - szeptember 20 2011 15:38:41
Ankara news

Hallottunk már régebben is a híradóban olyan híreket, hogy ".....robbantás történt Törökországban....." , de most személyesen is közelebb kerültünk egy ilyen eseményhez! Szerencsére nem nagyon közel, igaz Ankarában történt, de a belvárosi részen, Kızılay-ban. Mi ettől elég messze vagyunk, légvonalban kb 5 km.

Mivel ezt írom, láthatjátok, hogy nekünk szerencsére semmi bajunk!

Az itt élő magyarok közül eddig Petrától és a Váradi családtól kaptunk jelzést, Ők sem jártak arrafelé ma reggel. Reméljük a többiek is megúszták (ha olvassátok, írjatok hozzászólást, hogy tudjunk Rólatok is!)

Hírek képei: ankara_robbantas.jpg

a kép forrása: [origo]

Piknik a Göksu parkban
ha5oj - szeptember 18 2011 19:22:26
Ankara news

Hírek képei: goksu1.jpg

Ankara kifogyhatatlan a tavakból, piknik parkokból. Már kilencedik hónapja vagyunk itt, szinte minden hétvégén elmegyünk valamerre, de eddig még nem kellett kétszer ugyanoda mennünk. Most ismét egy újabb tavat, és a tó körül kultúráltan kialakított piknikező parkot találtunk, Ankara északnyugati felén, a Göksu parkot.

Hírek képei: goksu2.jpgHírek képei: goksu3.jpgA park területére 5TL/autó (kb. 550Ft) befizetésével lehet autóval bemenni, ez a díj magában foglalja a parkolást, és a teljes piknik terület használatát, az összes létesítményével együtt. Hogy mik is ezek? A már máshol is megszokott kondigépek, kultúrált, árnyékot adó fa építmények, alattuk padokkal, asztalokkal, és egy grillező tűzhellyel. Egy-egy ilyen egység 6-8 fő kényelmes piknikelésére alkalmas. Ezen kívül a gyerekeknek kialakították "Játékországot" (Oyuncakistan), csúszdákkal, és egy középkori várfallal, melyet kívül-belül megmászhatnak - lehet gyakorolni az Egri Csillagokat Meglepett.

Hírek képei: goksu4.jpg

Hírek képei: goksu7.jpgHírek képei: goksu8.jpgA park 508 000 m2-en fekszik, melynek kb. fele zöld terület. Az asztalok és grill kályhák száma 473. Ezek közül foglaltunk el egyet, ahol később elkészítettük a hagyományos török piknik ebédet, grillezett csirkecomb szeletet, vagyis az izgara piliç pirzola-t, természetesen grillezett paprikával és hagymával, valamint salátával és teával. Közismert, hogy nem vagyunk korán kelők, így mire reggel összecihelődtünk, majdnem dél volt, mire kiértünk. A parkban már jócskán voltak, de a parkolás még nem okozott gondot. Rövid séta után megtaláltuk azt a részt is, ahol nem volt teltház a grillek és asztalok környékén, pedig jócskán füstöltek már a szerkezetek. Mivel ebédhez még elég korán volt, először körbesétáltunk, és természetesen levadásztuk a park geoládáját is.

Hírek képei: goksu5.jpgHírek képei: goksu6.jpgEzután előkerült a csomagtartóból legújabb szerzeményünk, ami ettől kezdve jó török szokás szerint állandó tartozékává vált az autónak, a hordozható grill, és a teakészítő mini kályha (ami tulajdonképpen egy fa tüzelésű szamovár). A grillre mint az előzőekből kiderült, nem lett volna szükség, a fixen telepített eszközök miatt, de ha már hoztuk, felavattuk. A fínom ebéd, és egy kis "ejtőzés" után, hazafelé menet láttuk csak, hogy mennyire megtelt a park emberekkel, a később jövők már csak a füvön tudtak letelepedni, és sütögetni a pecsenyéjüket. De ez láthatólag senkit nem zavart, mindenki jól érezte magát. Azon azért elgondolkodtunk, hogy otthon mennyi ideig maradna meg ez a 473 db vasból készült súlyos eszköz, ha a "fémgyűjtő szinesek" észrevennék. Ja, és természetesen a szemetet, hulladékot mindenki gondosan összetakarította maga után, hogy a következő látogató család is rendezett, tiszta helyre tudjon letelepedni!   .......lehet tanulni Ázsiától!

Javasolt megjelenítő felbontás: minimum 1280 * 720 ("szélesvásznú" kép)
A böngészőben a lapok helyes megjelenéséhez a JAVA-t és az ActivX vezérlőket engedélyezni kell!
Az oldalon megjelenő írások, fotók a szerzők tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, változatlan formában és tartalommal, a forrás megjelölésével lehet felhasználni!

Türkiye - Törökország

Current time in Ankara, Turkey

Űr időjárás - Space weather


Hullámterjedési előrejelzés by: HA8KUC

HAM RADIO

    DXcluster     ReversBeacon

hallgasd a rádióamatőröket WEB-en: websdr.hu

Solar-Terrestial data

Európai repülőjáratok online térképe

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

ha5oj 
08/12/2017 07:37
Sziasztok! Január végéig - kb hetente változó QTH-ról ZL/HA5OJ hívójellel vagyok hallható. Magyar idő szerint reggel 6-7 órától 12-13 óráig, valamint este 8-9 óra között. Időeltolódás +12 óra az én javamra! 7-50MHz között 100W és vertical.

ha5oj 
27/07/2016 00:08
Sziasztok! július 24-től augusztus 5-ig ZA/HA5OJ hívójellel vagyok hallható az esti órákban, CW üzemmódban a 7MHz feletti sávokban!

ha5oj 
11/04/2016 17:19
Hi Ed! Én is köszönöm, örültem, hogy sikerült! 5AUC-t sajnos csak egyszer hallottam, nem az övé volt a freki....pedig jól szólt

11/04/2016 16:02
Kösz a HSK qso-t!

22/01/2016 15:13
Köszönöm.

ha5oj 
21/01/2016 21:04
Ed, még folyik az értékelés, rövidesen meglesznek az előzetes eredmények!

19/01/2016 06:24
Még nincsenek előzetes eredmények a honlapon. Ha megvan, küldd el a címemre.

ha5oj 
18/01/2016 22:29
Az értékelésben veszek részt...... utóellenőrzök. Na meg a weblapra teszem fel az elfogadott anyagot.

18/01/2016 09:44
Te csinálod az RHBP-t?

ha5oj 
12/01/2016 10:35
Lesz hívójel is (addig pedig a CEPT: YU/HA5OJ). Már nyomozgatok a neten, hogy a belgrádi klubok közül van-e, ahol magyarul (is) beszél valaki...... eddig sikertelenül, bár több klubot találtam. (azt gondoltam, Nándorfehérváron még vannak magyarok dühös )

ha5oj 
12/01/2016 10:32
Hali Ed! Eddig összesen 2 hetet voltunk Belgrádban (decemberben), majd otthon karácsony, újév, itteni karácsony. Tegnap előtt jöttünk vissza. Most már van internet is. Az antenna helye megvan a tetőn, rövidesen felkerül. A rádió addig a sarokban pihen Smile

10/01/2016 07:15
YU1CA, Belgrád. Van ott is élet.....

09/01/2016 19:55
Lesz hívójeled is? A rádiód megvan még? röhög

ha5oj 
04/01/2016 10:13
Átköltöztünk Belgrádba, de Törökország a szívünköz nőtt (eddig is ott volt a török zászló a macedónnal) taps

04/01/2016 01:58
Akkor most honnan is????

Mi nem bagózunk....
....ugye te sem?
Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu