UARS - leesett a műhold
Írta: ha5oj - Dátum: Szeptember 24 2011 11:36:32

Néhány napja lázban tartotta az eget kémlelők figyelmét egy 6.5 tonnás, már régóta üzemen kívüli légkörkutató műhold, az amerikai UARS várható földet érése. A műhold üzemanyag hiányában irányíthatatlan volt, így csak találgatni tudták, hogy mikor és hol fog belépni a légkörbe, ahol majd felizzik, darabokra szakad, valamint néhány kisebb (100kg körüli) darabja földbe csapódik. A NASA előzetes becslése szerint péntek éjjel kellett volna belépnie a sűrű légkörbe, ahol kb 1-2 perces izzás után látványos "tüzijátékkal" felrobbant volna kb. 70 km magasságban. A számítások szerint 3 lehetséges Föld körüli pálya egyike Magyarországról is látható lett volna, tehát szerencsés esetben -amennyiben a jósolt kb 4 órás intervallumon belül, éppen abban a 3-4 percben lép be a sűrű légkörbe, amikor Magyarországról látható, akkor mi lettünk volna a szerencsések.

FRISS HÍR: Mint péntek este kiderült, a műhold sajnos sokkal lassabban vesztett a sebességéből, így még néhány fordulatra jutott a mozgási energiájából, és csak szombat hajnalban (magyar idő szerint 6 óra körül) történt meg a felizzás. Ekkor az űreszköz a Cendes óceán felett Észak Amerikától nyugatra tartózkodott, így Magyarországról nem volt látható a eszköz utolsó "attrakciója". Kb 80 km-es magasságban kezdett el darabokra törni, a törmelék darabok még mintegy 500 km-t haladtak tovább vízszintes irányban, majd a felizzást követően 6-10 perccel értek földet (illetve vizet). Nagy valószínűséggel szárazföldre nem hullott belőlük.

A legfrissebb hírek szerint ma (szept.24. szombat) magyar idő szerint 20 órakor a NASA sajtótájékoztatót tart, melyet élőben ezen a linken lehet meghallgatni.

Most, hogy szerencsésen földet értek a műhold darabkái, az űrvilág hírportál felidézte az űrkorszak kezdete óta bekövetkezett híresebb, nagyobb leeséseket, melyeket itt olvashatsz.

Hírek képei: uars.jpga műhold mérete egy emberhez képest